Ročna limfna drenaža

Limfni žilni sistem je razvejano omrežje majhnih in večjih limfnih žil, ki poleg venskega dela krvnega toka predstavlja naš drugi odvodni sistem. Limfne kapilare vsrkajo iz tkiva vodo in odpadne snovi, ki jih krvne kapilare zaradi njihove velikosti in drugih lastnosti, ne morejo.

Naloga limfnega sistema je uravnavanje tekočine v tkivu, vzdrževanje cirkulacije beljakovin v telesu, ohranjanje dobre imunskeodpornosti in odstranjevanje odvečne vode ter metabolnih produktov iz tkiva.

Limfterapevt z manualno limfno drenažo po Dr. Voddru z nežnimi pritiski potiska odvečno tekočino in odpadne snovi iz tkiva v smeri limfnega obtoka z namenom izločanja teh iz telesa ter tako pozitivno deluje na limfni sistem. Poleg tega ima ročna limfna drenaža tudi vpliv na hitrejšo rehabilitacijo po poškodbi, izboljša metabolizem, zmanjša hematom in bolečino, stimulira celjenje ran in regeneracijo tkiva ter učinkuje na aktivacijo centralnega živčnega sistema v smislu relaksacije.

Ročna limfna drenaža se uporablja pri preventivnih in lepotnih stanjih, kjer odstranjujemo odpadne snovi in tekočino iz tkiva, s čimer očistimo in regeneriramo telo. Ob enem vplivamo na relaksacijo telesa, saj z ročno limfno drenažo hkrati delujemo na vegetativni živčni sistem, ki sprosti telo stalnih stresnih napetosti. Ročno limfno drenažo uporabljamo tudi pri zdravstvenih stanjih, pri katerih zastaja tekočina zaradi deformacije limfnega sistema (pojav limfedema), zato zahteva natančno tehniko in specifično znanje.

Po izvoru ločimo primarni limfedem, ki nastane zaradi okvarjenega limfnega sistema, katerega vzrok so prirojene nepravilnosti limfnih žil/bezgavk in sekundarni limfedem, ki nastane zaradi poškodb, operacij ali obsevanj. Eden od temeljev zdravljenja limfedema
je uporaba kompresije.

V intenzivni fazi zdravljenja s kompresijskim povijanjem, ki ga izvedemo po aplicirani ročni limfni drenaži preprečimo ponovno kopičenje tekočine v tkivu med obravnavama in omogočimo mehčanje morebitnega fibroznega tkiva.

V vzdrževalni fazi zdravljenja limfedema se priporoča nošenje kompresijskih oblačil, ki omogočijo preprečevanje kopičenja odvečne tekočine in s tem se ohranimo obliko ter velikost oteklega oz. prizadetega predela telesa, kar izboljša limfni obtok.

 

Tako najboljše rezultate dosežemo v kombinaciji ročne limfne drenaže, specifičnih terapevtskih vaj za pospešeno odpravljanje tekočin iz tkiv, s kompresijskim povijanjem, nošenjem kompresijskih nogavic in nego kože.

 

 

PREVENTIVNI IN LEPOTNI NAMENI

-po lepotnih posegih na obrazu in telesu
-pri zabuhlosti obraza
-za ohranjanje napete in elastične kože
-pri zmanjševanju celulita
-pri zdravljenju aken oz. problematične kože
-pri regeneraciji telesa
-pri odpravljanju mentalno-fizične napetosti

 

UPORABA LIMFNE TERAPIJE PRI ZDRAVSTVENIH STANJIH

-pri edemih po operativnih zdravstvenih posegih (mastektomija)
-po obsevanju ali kemoterapiji
-pri lokalnih edemih ortopedskih, plastičnih in lepotnih operativnih posegih
-pri travmatskih edemih ( hematomi, zvini, izpahi, zlomi, raztrganine in druge poškodbe)
-pri oslabljenem delovanju limfnega sistema
-po opeklinah in pri brazgotinah
-pri kroničnih vnetjih (revmatična obolenja, flebitis, epikondilitis, sinusitis, tinitis, adhezivni kapsulitis
(»zamrznjena rama«)
-pri obstruktivnih edemih po infekcijah (Erysipelas, lymphangitis)
-pri parezah
-pri migrenah, pretresu možganov, apopleksiji, motnjah sluha
-pri kroničnih vnetjih respiratornega trakta (kronični rinitis, kronični tonsilitis, bronhitis,…)
-pri motnjah prebavnega trakta (konstipacija, ulcerozni kolitis)
-pri kožnih bolezni in dermatoloških težavah (acne vulgaris, perioralni dermatitis, rdečica, alergijski in
kronični ekcemi,..)

 

KORISTI

-razstrupljanje telesa
-odstranjevanje odvečne tekočine, odpadnih snovi in večjih molekul iz tkiva
-izboljšan limfni tok in zmanjšana možnost vnetnih procesov
– preprečevanje in zmanjšanje otekanja (limfedema)
-mehčanje fibroz

 

Vrsta obravnave

> manualna limfna drenaža (MLD)
> kompleksna obravnava limfedema – kombinirana dekongestivna terapija (CDT)
-MLD
-kompresija (povoji,nogavice)
-vaje

 

Manualno limfno drenažo in kompleksno obravnavo limfedema izvaja strokovno usposobljena limfterapevtka s pridobljenim mednarodnim certifikatom Vodder akademie international za izvajanje ročne limfne drenaže pri ljudeh z zdravstvenimi težavami.