Pedokinetika®

Celostni razvoj dojenčka in družine

PEDOKINETIKA® je koncept zgodnjega razvoja dojenčka, ki združuje naravne zakone težnosti, biomehanike, fiziologije in psihodinamičnih procesov z opazovanjem celotnega dojenčkovega razvoja.

Na učnih lekcijah pedokinetike® starš z dojenčkom vzpostavlja stik in odnos preko dotika in naravnih zakonov delovanja. Kvalitetno vzpostavljanje stika z dojenčkom omogočajo staršu razvojni funkcionalni prijemi pedokinetike® – RFP, ki dojenčku nudijo podporo in usmeritev v željeni smeri, da se zgodijo izvorni gibi v smereh funkcionalnosti delovanja ter nudijo izhodišča za avtentičnost razvoja.

Na možganski razvoj dojenčka vplivamo s smerjo gibanja in premikanja, zato je pomembno, kako z njim ravnamo takoj po rojstvu, saj smeri dviganja, odlaganja, obračanja ter prelaganja predstavljajo živčnemu sistemu smerokaz aktivacije razvojne kapacitete ali danega potenciala.

Pri ravnanju zato uporabljamo RFP, ki aktivirajo razvojne procese, krogotoke v možganih in dominante za funkcionalno uporabo samega sebe. S kvalitetnim stikom preko RFP dojenček v polnosti aktivira svoj razvojni ustroj, zmore usklajevati razvojne zagone iz katerih se samozregulira in zgradi notranji občutek varnosti ter najbolje razvije svoj potencial, ki mu je dan z rojstvom.

S konceptom odpiramo uvid in razumevanje v zgodnji razvoj dojenčka ter njegovo sinaptogenezo. Razlikujemo načine negovanja in skrbi do otroka v zgodnjem razvoju ter prepoznavamo vzvode, ki na otroka delujejo v smeri njegovega avtentičnega izražanja, samostojnosti in zdravih vzorcev sobivanja.

 

PRISTOP K PROCESU:

Najprej se prijavite na 1.učno lekcijo razvojnih funkcionalnih prijemov pedokinetike® ter vas nato razvrstimo v skupino.

 

RAZVRSTITEV SKUPIN:

IV1: 0-3 mesecev
IV2: do bočnega seda

IV3: od bočnega seda do kobacanja
P1: od kobacanja do hoje
P2: 1-2 let
P3: 2-3 let

V centru Mediwa izvajamo I. stopnjo pedokinetike, ki se izvaja v skupinah do 8 otrok.
Program vodim avtorizirana praktikantka pedokinetike®, Iva Weingerl. Več o študiju razvojnega koncepta pedokinetike® in o sami vedi TUKAJ

Razvojna utemeljica pedokinetike® je Andreja Semolič.