Za nosečnice, poporodnice in zdrav razvoj dojenčka

Pozdravljena draga (bodoča) mamica.

Priprava na materinstvo, soočanje s telesnimi, hormonskimi in duševnimi spremembami je nekaj, kar ženske spremlja že od začetka. Proces, v katerega nas popelje čudež življenja, je nekaj tako prvinskega, tako lepega, da bi to obdobje moralo biti za vsako žensko nekaj najlepšega, kar bo doživela v svojem življenju. In da bo temu res tako, lahko marsikaj postorimo že same. Dobra priprava pa je ključ do tega.
Na enem mestu sem želela predstaviti, kaj vse v Mediwa Centru ponujamo VAM drage (bodoče) mamice, da bi bila vaša nosečniška in poporodna izkušnja lepa in da bi poskrbela za zdrave temelje tudi pri vaših dojenčkih.

Ni vseeno komu zaupate svoje in zdravje vaših malčkov

Vadbe za nosečnice in poporodnice vodim ustanoviteljica Mediwa Centra, Iva Weingerl. Sem magistrica klinične prehrane, diplomirana fizioterapevtka, diplomirana sanitarna inženirka, limfterapevtka in avtorizirana pripravnica pedokinetike® .

Sem tudi članica Združenja fizioterapevtov Slovenije, sekcije fizioterapevtov za zdravje žensk, Slovenskega združenja za limfedem, Slovenskega združenja za klinično prehrano in tudi Evropskega združenja za klinično prehrano in metabolizem (ESPEN)

Več o mojih referencah, strokovnih sodelovanjih in usposabljanjih najdete posamezno s klikom na posamezno področje. Poglejte, preverite in zaupajte svoje in zdravje vašega dojenčka strokovnjakom.
FIZIOTERAPIJADIETETIKAPEDOKINETIKA

A to, kar največ šteje, so zadovoljna mnenja mamic in odlični rezultati malčkov:

Pogosta vprašanja in odgovori:

Kako je s prehrano v nosečnosti, če sem aktivna športnica?

V okviru študija in dodatnih izobraževanj sem pridobila tudi specialna znanja o splošni prehrani v času nosečnosti in po porodu, posebej o prehrani nosečih športnic. Danes tako izvajam prehranske preglede, ki omogočajo oceno prehranskega stanja nosečnic (zdravih, sladkornih bolnic in aktivnih športnic) ter porodnic, njihove prehranske ogroženosti, energijsko-hranilnih potreb in ustreznosti prehrane. Sem predavateljica za prehrano v nosečnosti na tečaju Varne vadbe v nosečnosti, ki ga organizira in izvaja Sekcija fizioterapevtov za zdravje žensk.

Obravnavate tudi nosečnice, katerim je ugotovljena nosečniška sladkorna?

Seveda. Na Diabetološkem oddelku-UKC Ljubljana sem pod mentorstvom dr. Marjete Tomažič, dr. med. in Melite Cajhen, prof. zdr. vzg., univ. dipl. teol., pridobivala specialna znanja o sladkorni bolezni (tipa I, tipa II in nosečniško sladkorno bolezen). Spoznavala in izvajala sem specifične prehranske ukrepe za obravnavo bolnikov s sladkorno boleznijo.

Specializirala sem se predvsem za strokovno obravnavo nosečnic s sladkorno boleznijo, pri katerih lahko uravnavanje ravni sladkorja v krvi z ustrezno prehrano omili ali celo prepreči potencialne poporodne težave in poškodbe. Tukaj gre predvsem paza pomembno zmanjšanje tveganja za razvoj metaboličnih motenj in kroničnih bolezni pri dojenčku v njegovi odrasli dobi.

Poporodne težave, ponujate storitve na tem podorčju?

Poleg splošnih in terapevtskih vadb v poporodnem obdobju, sem specializirana tudi za zdravljenje poporodnih težav. V okviru konservativnega zdravljenja porodniških težav in motenj sem na Sekciji za zdravje žensk v sklopu SFZZ opravila tečaj prenatalne fizioterapije in pridobivala specialna znanja s področja fizioterapevtske obravnave žensk z mišično-skeletnimi obolenji, motnjami in težavami, kot so bolečina v medeničnem obroču, čezmeren razmik preme trebušne mišice, disfunkcije medeničnega dna, uhajanje urina, telesna šibkost, občutljivost presredka in podobno.

Po porodu opažam povečano uhajanje urina in neprijeten občutek med spolnostjo. Mi lahko pomagate?

V okviru dodatnega strokovnega izpopolnjevanja na področju uro-ginekoloških težav in motenj sem pri britanskem združenju fizioterapevtov POGP opravila tečaj Physiotherapy assessment and management of female urinary dysfunction. Specializirala sem se za konzervativno zdravljenje disfunkcije medeničnega dna, ki obravnava urinsko inkontinenco, zdrs medeničnih organov, medenične bolečine ali spolne motnje. Poznam učinkovite metode za reševanje tovrstnih motenj in Mediwa Center je pravi naslov za vas.

Sem mamica novorojenčku, ki se zelo zežko umiri, veliko joka. Opažam tudi ekstenzijski vzorec, kaj lahko naredim?

Vsak dotik je sporočilo, ki sproži čustvene, miselne in fizične reakcije, te pa aktivirajo otrokove razvojne kapacitete in psihofizične sposobnosti. Pogojujejo tudi njegov občutek varnosti in določajo vzorce njegovega delovanja v življenju.

Skozi študij pedokinetike®, ki obravnava gibalni razvoj dojenčkov in otrok, sem v centru Zdravo gibanje pod mentorstvom Andreje Semolič, prof. šp. vzg., učiteljice Feldenkrais metode® ter ustanoviteljice in idejne utemeljiteljice pedokinetike®, nenehno spoznavala, da z našim gibanjem in ravnanjem pomembno vplivamo na celostni razvoj otroka. Tako že vrsto let pomagam mamicam na učnih lekcijah pedokinetike®. Kakovostno vzpostavljanje stika z dojenčkom omogočajo staršu razvojni funkcionalni prijemi pedokinetike® – RFP, ki dojenčku nudijo podporo in usmeritev v željeni smeri, da se zgodijo izvorni gibi v smereh funkcionalnosti delovanja ter nudijo izhodišča za avtentičnost razvoja.

In ja, tako vplivamo tudi na občutek varnostio pri dojenčku, umiritev in z ustreznimi gibi odpravimo tudi ekstenzijski vzorec. Prepričate se lahko tudi spodaj v mnenjih mamic, ki so obiskovale učne lekcije pedokinetike®.

Je prehrana v nosečnosti res tako zelo pomembna. Kako pa vpliva v času po porodu?

Prehrana v času nosečnosti vpliva ne le na zdravje nosečnice in rast ter razvoj dojenčka ter na potek nosečnosti, ampak ima vpliv tudi na kasnejša razvojna obdobja otroka. Prehranski dejavniki nosečnice so namreč vpleteni v fetalno programiranje in vplivajo na poznejše zdravje otroka; a ne le to, vpliv imajo celo na vse generacije potomcev.

V obdobju dojenja in prvem letu življenja z privzgajanjem zdravih prehranskih navad in oblikovanjem otrokovih prehranskih vzorcev starši vplivajo na dolgoročno zdravje, na zdravje v njegovi odrasli dobi. Zmanjšamo lahko tudi tveganje za nastanek metaboličnih motenj in mnogih kroničnih nenalezljivih bolezni.

Pričakujem prvega otroka in bi želela preventivno poskrbeti, da ne bi prišlo do večjih motenj med nosečnostjo in po porodu. Pri prijateljica, ki so že mamice opažam veliko primerov hemeroidov, diastaze rektusov, bolečin v hrbtenici in medenici pa uhajanje urina. Se lahko oglasim pri vas na individualnem razgovoru, da mi svetujete kaj bi bilo primerno zame?

Nosečnost in porod spremenita telo, kar lahko privede do težav in posledic, kot so motnje cirkulacij (krčne žile, hemeroidi, mišični krči) in otekanje delov telesa, pojav nosečnostnih strij in celulita, brazgotine po carskem rezu, poškodbe ali prerez presredka in disfunkcija mišic medeničnega dna. Slednje je lahko vzrok za urinsko inkontinenco, v najslabšem primeru se lahko pojavijo tudi zdrsi medeničnih organov.

Med nosečnostjo in po porodu lahko pride tudi do patološkega razmika sramnične zrasti, prekomernega razmika preme trebušne mišice (diastaza rektusov), bolečin v ledvenem delu hrbtenice ali v medeničnem obroču. Če ta stanja niso pravočasno strokovno obravnavana in zdravljena, lahko povzročijo resne zaplete in kasnejše težave. Nezdravljene mišično-skeletne težave so vzrok bolečin in fizičnih omejitev, kar je lahko ovira pri negi otroka. To pa privede do duševnih sprememb in je pogosto vzrok negativnega čustvenega odziva, socialne izolacije, občutka krivde, jeze ali frustracije pri mami in tudi vpliva na psihično stanje ter čustven razvoj dojenčka.

Otrok je seveda največja skrb, a lažje spodbujamo optimalen telesni, zaznavni, čustveni in socialni razvoj, če starši – predvsem mama – skrbijo za svoje zdravje. Zato je v Mediwi za zdravljenje omogočena individualna strokovna mišično-skeletna terapevtska obravnava v času nosečnosti in individualna mišično-skeletna terapevtska obravnava po porodu. Priporočam tudi kombinacijo limfterapije in masaže za nosečnice.

Občutek imam, da bi morala bolje poskrbeti za svoje duševno zdravje. Pogosto sem depresivna in doživljam občutek krivde, ker sem včasih brez posebnih občutkov do svojega novorojenčka. Kaj lahko naredim, da vse to ne bi preveč vplivalo na mojega otroka?

Popolnoma razumem vaša občutenja in lahko zagotovim, da niste edini. V našem centru pogosto pomagamo tudi mamicam s takšnimi občutji. Gre za naraven odziv, žal pa je ta tema še vedno tabu in se o njej premalo govori.

Po porodu kar občuti in kakor se počuti mama, tako se počuti in to občuti tudi otrok. Z dotiki, ki so najbolj neposreden način komunikacije in primarna oblika povezovanja, mama otroku pošilja sporočila, preko katerih zaznava sebe in spoznava svet. Neverbalna komunikacija z dojenčkom je najbolj naravna in pomembno pogojuje njegov gibalni, čustveni, zaznavni in miselni razvoj. Razvojni koncept pedokinetike® ponuja optimalne razvojne funkcionalne prijeme, poimenovane RFP. Z njimi z dojenčkom navežemo kakovosten stik skozi vsakdanje udejanjanje, njihov namen pa je omogočiti učinkovito rast in ravoj nevro-mišičnih povezav oziroma aktiviranje njegovega izvornega gibanja. RFP so pomembni, ker nudijo razviti dane razvojne kapacitete v polni meri, te pa se kasneje, v odrasli dobi izražajo kot celostno dojemanje sebe, funkcionalno izražanje in interakcija z okoljem. Z RFP vplivamo na optimalno zorenje živčno-mišičnega sistema in s tem na kakovosten gibalni, zaznavni, psihosomatski in socialni razvoj. To je osnova, iz katere dojenček gradi in integrira zaznave v lastnem življenju, s tem pa razvija občutek notranje varnosti in avtentičnosti.

Z neverbalno komunikacijo in medosebnimi odnosi, ki jih otrok doživlja v najzgodnejšem obdobju prvih dveh let svojega življenja, se začnejo graditi osnovne matrice, ki se vtisnejo v mrežo senzornih, motornih in čustvenih zaznav in se shranijo v telesnem spominu. Gre za nezavedni del, ki oblikuje notranji jaz, ta pa se izraža v odnosih vse življenje.

Vse to se začne že v času nosečnosti. Na zdrav potek nosečnosti in izid poroda zelo vpliva tudi duševno zdravje, torej psihično stanje nosečnice. Vse, kar čuti nosečnica, čuti tudi dojenček v njej.

Stres mame, ki se povečuje s strahom in zaskrbljenostjo, kako bo z nego dojenčka, pa s strahom pred porodom, duševne in socialne stiske, spremenjena samopodoba, stres na delovnem in v zasebnem življenju ter v odnosih s partnerjem (čustvena napetost) – vse to žal vpliva na razvoj dojenčka.

Z zaznavanjem in sprejemanjem svojih občutkov razvijamo zavedanje telesa, ki rojeva pozitiven odnos do sebe in prebuja našo notranjo moč ter samozaupanje. S tem prispevamo k boljšemu nadzoru nad svojim telesom in umom, preko tega pa k večjemu nadzoru nad potekom poroda. Pomagam tudi pri odpravljanju strahu pred porodom, porodno bolečino in pomagam zvišati zaupanje za lažji porod. Da se prepuščamo toku sile rojevanja oziroma instinktu, da ta sledi dražljajem telesa med porodom.

Tako se lahko zgodi čudovita porodna izkušnja, kar ni nepomembno, saj se med rojstvom v otroku ustvarjajo najbolj intenzivni občutki in najgloblji vzorci, ki se vtisnejo v njegov telesni in tudi duševni spomin. Ti vzorci se sicer oblikujejo že ves čas nosečnosti, toda rojstvo je tisti prvi vtis, ki otroka zaznamuje za vse življenje in dejansko drži, da način poroda vpliva na njegovo dozorevanje živčnega sistema in na njegov razvoj.

Zato so dobri občutki, samozaupanje, »odprtost« znotraj sebe v času nosečnosti in med porodom najboljša možna popotnica za otroka. Zato sem v centru omogočila »relaksacijske vadbe za nosečnice«, »masažo nosečnic« in številne delavnice v sodelovanju tudi z drugimi strokovnjaki na temo duševnega zdravja in relaksacij v obdobju nosečnosti in vpliva tega na porod, ter tudi o učinkovitih pripravah na čudovit porod.

KONTAKT

Imate vprašanje zame? Pišite mi in z veseljem odgovorim.

    Tako se imamo na vadbah. Pridružite se nam tudi vi. 🙂

    Mamice so izbrale tudi: