Vadba v nosečnosti

Za aktivno nosečnost

VADBA ZA NOSEČNICE

Vadba za nosečnice temelji na strokovnem vodenju za zdravo gibanje. Nosečnost je obdobje velikih telesnih in emocionalnih sprememb. Na boljši potek nosečnosti in poroda ter na samo zdravje dojenčka lahko vplivamo z varno vadbo za nosečnice.

 

Vadba za nosečnice vzpostavlja pozitiven odnos do telesa, večjo telesno pripravljenost, tesno povezanost z dojenčkom in  pripomore k zmanjšanju pojavljanja pogostih nevšečnosti v nosečnosti kot so nespečnost, zaprtost, mišični krči, otekanje, urinska inkontinenca, bolečine v medeničnem obroču in ledvenem delu hrbtenice.

 

Vadba za nosečnice je osnovana na specifičnemu programu, ki je namenjen v obdobju nosečnosti. Vsebina vadbe zajema zmerno-intenzivno aerobno aktivnost za vzdržljivost mišic, vaje za stabilizacijo medenice in hrbtenice ter nežne, dinamične raztezne vaje, ki so prilagojene fiziološkim ter anatomskim spremembam v nosečnosti.

 

V vadbo so vključene tudi tehnike dihalnih vaj, s katerimi se boste pripravljale na porod in vadile samokontrolo, ki jo boste med porodom potrebovale. Pozornost bomo namenili tudi treningu mišic medeničnega dna (MMD), ki pripomore k boljšemu, hitrejšemu, manj težavnemu porodu, saj močne in vzdržljivostne MMD skupaj s dobro funkcijo trebušne stene pripomorejo k boljšemu iztisu dojenčka  in so tudi učinkovita preventiva za preprečevanje UI med nosečnostjo in po porodu.

 

Na koncu sledi prijetna sprostitev, s katero se boste razbremenile, osvežile in napolnile z novo energijo.

 

Pred začetkom vadbe v centru izpolnite kratek vprašalnik o pripravljenosti za telesno vadbo na podlagi ocene vašega zdravja.

 

KORISTI:

  • psihofizično ravnovesje telesa in dobro počutje
  • vzdrževanje kondicije, ohranjanje vzdržljivosti mišic in lažje opravljanje dnevnih aktivnosti
  • izboljšana stabilnost sklepov in prilagoditev na spremenjeno telo
  • zmanjšano tveganje za nastanek pojava nosečniške sladkorne bolezni, visokega pritiska, psihičnih motenj in nekaterih zapletov pri porodu
  • izboljšana cirkulacija in nadzorovano naraščanje telesne teže
  • zmanjšana napetost mišic in boljše zavedanje svojega telesa
  • izboljšana funkcija mišic medeničnega dna in ohranjanje kontinence
  • učinkovita pripravljenost na porod in poporodno obdobje

Poleg vadbe v Mediwa Centru je na voljo tudi ONLINE program Vadba v nosečnosti: