Nosečnost

Specifičen vadbeni program za nosečnice

TERAPEVTSKA NOSEČNIŠKA VADBA

Terapevstka vadba je namenjena nosečnicam, pri katerih so bile po prvotni individualni terapiji v času nosečnosti ugotovljene mišično-skeletne težave (patološki razmik preme trebušne mišice, motnje v delovanju medeničnega dna, simfizioliza, bolečine v medeničnem obroču ali ledvenem delu hrbtenice).

Vadba se izvaja skupinsko, kjer je varno zasnovana za določeno posameznico glede na njene specifične težave, motnje in/ali bolečine.

Namen vadbe je odpravljanje bolečin, zmanjševanje simptomov, preprečevanje funkcijskega poslabšanja zmožnosti in dejavnikov tveganja za zdravje ter zagotovitev optimalnega psihofizičnega počutja.

 

Nosečnost je obdobje velikih telesnih in emocionalnih sprememb. Na boljši potek nosečnosti in poroda ter na samo zdravje dojenčka lahko vplivamo z varno vadbo za nosečnice.

Vadba vzpostavlja pozitiven odnos do telesa, večjo telesno pripravljenost, tesno povezanost z dojenčkom in  pripomore k zmanjšanju pojavljanja pogostih nevšečnosti v nosečnosti kot so nespečnost, zaprtost, mišični krči, otekanje, urinska inkontinenca, bolečine v medeničnem obroču in ledvenem delu hrbtenice.

Vadba je osnovana na specifičnemu programu, ki je namenjen v obdobju nosečnosti. Vsebina vadbe zajema zmerno-intenzivno aerobno aktivnost za vzdržljivost mišic, vaje za stabilizacijo medenice in hrbtenice ter nežne, dinamične raztezne vaje, ki so prilagojene fiziološkim ter anatomskim spremembam v nosečnosti. V vadbo so vključene tudi tehnike dihalnih vaj, s katerimi se boste pripravljale na porod in vadile samokontrolo, ki jo boste med porodom potrebovale.

Pozornost bomo namenili tudi treningu mišic medeničnega dna (MMD). Ta pripomore k boljšemu, hitrejšemu, manj težavnemu porodu. Razlog? Močne in vzdržljivostne MMD skupaj s dobro funkcijo trebušne stene pripomorejo k boljšemu iztisu dojenčka in so tudi učinkovita preventiva za preprečevanje UI med nosečnostjo in po porodu. Na koncu sledi prijetna sprostitev, s katero se boste razbremenile, osvežile in napolnile z novo energijo.

 

Pred začetkom vadbe v centru izpolnite kratek vprašalnik o pripravljenosti za telesno vadbo na podlagi ocene vašega zdravja.

 

Vadbo za nosečnost vodi strokovno usposobljen dipl.fiziot., s specialnim znanjem za zdravje žensk s opravljenim tečajem iz Varne vadbe v nosečnosti in strokovnim podiplomskim tečajem iz prenatalne fizioterapije.

Koristi vadbe

  • psihofizično ravnovesje telesa in dobro počutje

  • vzdrževanje kondicije, ohranjanje vzdržljivosti mišic in lažje opravljanje dnevnih aktivnosti

  • izboljšana stabilnost sklepov in prilagoditev na spremenjeno telo

  • zmanjšano tveganje za nastanek pojava nosečniške sladkorne bolezni, visokega pritiska, psihičnih motenj in nekaterih zapletov pri porodu

  • izboljšana cirkulacija in nadzorovano naraščanje telesne teže

  • zmanjšana napetost mišic in boljše zavedanje svojega telesa

  • izboljšana funkcija mišic medeničnega dna in ohranjanje kontinence

  • učinkovita pripravljenost na porod in poporodno obdobje